Karayollarında motorlu kara taşıtlarıyla bir kaza gerçekleştiğinde kazada kusurlu olan aracın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortacısı (Trafik Sigortacısı), sigortalısının kusuru oranında karşı tarafın zararını poliçe limitleri dahilinde karşılar. Ancak zararı karşılayan Trafik Sigortacısının sigortalısı kazada yasal sınırın üstünde miktarda alkollü ise Trafik Sigortacısı karşıladığı zararı sigortalısına rücu eder. Şöyle ki;
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun alkollü araç kullanmaya ilişkin 48. maddesi şöyledir;
"Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır."
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nın "Zarar Görenlerin Haklarının Saklı Tutulması ve Sigortacının Sigortalıya Rücu Hakkı" başlıklı B.4. maddesinde ise sigortacının sigortalısına rücu edebileceği durumlar açıklanmıştır. Anılan maddenin "c" bendi de alkollü araç kullanımının sigortalıya rücu hakkı doğurduğunu hüküm altına almaktadır. Şöyle ki;
"Sigortalıya başlıca şu nedenlerle rücu edilir:
...
c) Aracın, uyuşturucu madde veya ilgili mevzuatta belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya aynı mevzuatta alkollü içki alamayacağı belirtilen kişilerce alkollü içki alınmak suretiyle kullanılması sırasında meydana gelen zararlar..."
Yukarıda alıntıladığımız Genel Şart hükmünde "ilgili mevzuatta belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce" ifadesinde bahsedilen alkol seviyesine ilişkin Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin "Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler etkisi altında araç sürme yasağı" başlıklı ikinci bölümündeki 97. madde ise şöyledir;
"Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin karayolunda araç sürmeleri yasaktır."
Konuyla ilgili Yasa, Genel Şartlar ve Yönetmelik hükümleri birlikte ele alındığında karayollarında motorlu taşıtı ile kusurlu olarak trafik kazasına karışan bir aracın sürücüsü yukarıda anılan mevzuattaki sınırların üstünde miktarda alkollü ise, zarar verdiği karşı tarafın zararını karşılayan Trafik Sigortacısı sigortalısı olan söz konusu aracın işletenine (sahibine) rücu etme hakkına sahip olacaktır.
Velioğlu Hukuk & Danışmanlık © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.